Ovesné vločky pro naše zdraví

Složení zdravé stravy je dnes velmi moderní téma. Je opakováno v médiích, ve školních jídelnách i mezi populací všeobecně. Lidé se začínají zajímat o to, co jedí a snaží se dodržet doporučené množství určitých potravin ve svém jídelníčku.

Jak nám mohou posloužit ovesné vločky?
Ovesné vločkyobsahují vysoký podíl ovesné vlákniny s vyváženým poměrem vlákniny rozpustné a nerozpustné. Vláknina prochází naším zažívacím traktem nezměněna. Dříve se předpokládalo, že tato součást stravy je pro svou nevyužitelnost naprosto zbytečná.

V současné době se ale prokázalo, že byť je vláknina bez energetické využitelnosti pro tělo, je velmi prospěšná pro zažívací trakt. Cestou zažívacím traktem do sebe nasává vodu, zvětšuje svůj objem, ředí toxické látky ve střevě a slouží jako substrát střevním bakteriím, které jsou pro organismus prospěšné a naopak jejich absence způsobují velké zažívací trampoty.

Rozpustné složky vlákniny zas blahodárně působí na výšku cholesterolu v krvi, snižuje výšku cukru v krvi a preventivně působí na organismus ve smyslu srdečních a cévních onemocnění.

Chcete hubnout?
I v tomto případě sáhněte po ovesných vločkách. Velký podíl vlákniny navazuje pocit sytosti a tlumí pocit hladu. Z tohoto důvodu pak přijmeme méně potravy a kilogramy jdou přirozeně dolů. Ovesné vločky jsou také bohatým zdrojem vitaminu B a E, vápníku, hořčíku, zinku a železa. Vitamín B je například potřebný ve všech chemických procesech organismu a zodpovídá za kvalitu vlasů a zdraví nervového systému.

Co říci na závěr?
Americká komise pro potraviny a léky zařadila ovesné vločky mezi potraviny se specifickou funkcí prospěšnou našemu organismu. Tato potravina je léty opomíjená. Je jen dobře, že dnes se opět dostává na náš stůl a naše menu zná jídla, kde tato potravina figuruje. Je zdravá pro mladé i staré a tak neváhejte a zkuste si taky uvařit nějaké jídlo, kde ovesné vločky najdete.