Spojení lesku a krásy

Stříbro uchvátilo lidi hlavně svým zářivě bílým leskem. V ryzí formě se vyskytuje v přírodě jen výjimečně. Většina stříbrného kovů vzniká zpracováním rudy. Ta se těží v dolech. Jeden z nejstarších a největších dolů starověku se nacházel v Hispánii (Španělsko). Měli tam tenkrát tolik stříbra, že z něj dělali i námořní kotvy.
stříbrná perlová náušnice s patinou
V Čechách jsou první stopy stříbra zaznamenány v 7. století, k výraznému rozvoji došlo až ve 13. století hlavně v Kutné Hoře.
Stříbro je na vzduchu stálé, ale reaguje například na výrazně znečištěné ovzduší a oxiduje (černá). Ryzí stříbro není pro šperkařství vhodné, proto se užívá slitina s přídavkem mědi nebo zinku. Povrch stříbra se většinou upravuje pro vyšší lesk a ochranu před oxidací tenkou vrstvou rhodia nebo paladia. Další úpravou je patinování.
Stříbro má antibakteriální účinky, pro svůj zvuk se přidává https://www.root.cz/clanky/bsd-vyhledove-s-hidpi-a-waylandem-trueos-pridava-vylepseni-kolem-openrc/ do slitiny při výrobě zvonů, je potřebné k výrobě zrcadel, bylo nepostradatelné pro tvorbu fotografií atd.
Zajímavé je, že je to tak kujný kov, že z 1 kg kovu lze vykout až 2 km drátku.
Stříbro se velice často ve šperkařství kombinuje s perlami, které jsou mořské a sladkovodní. Perly se vyskytují v několika barevných variacích, což ještě zvyšuje jejich atraktivitu. Ty nejcennější mají původ v Jižních mořích. Jejich kvalita se posuzuje hlavně podle obsahu perleti, a i malá perla může být pro svůj tvar a lesk velice zajímavá. Tmavé perly jsou nejčastěji z Tahiti. Každá perla na světě je naprosto jedinečná.
sladkovodní perly
Stříbrné šperky jsou velice oblíbené u mladých lidí, a to i pro cenovou dostupnost. Stříbrné náušnice s perlou udělají radost každé ženě a jsou vhodné pro každodenní nošení. Kromě klasických tvarů si můžete vybrat i velice zajímavé a netradičně tvarované kusy, které dají vyniknout přirozené kráse žen.
Pokud mají šperky dlouho vydržet krásné, je potřeba je chránit před kosmetikou, lakem na vlasy, parfémem a čistícími prostředky.