Méně známé sušené plody

Goji neboli Kustovnice čínská
Goji jsou bobule, které se pěstují v Himalájských oblastech Tibetu a Číny. Konzumuje se jako čerstvé i jako sušené jsou velmi prospěšné pro vysoký obsah vitamínu C, Beta karotenu a železa. Jsou velmi silnýmantioxidantem ochraňujícím před volnými radikály. Pomáhá udržovat v kondici srdce a cévy, posiluje ledviny a játra. Má blahodárný účinek na krevní tlak, sexuální potenci a plodnost. Posiluje zrak a imunitní systém, dodá nám spoustu energie a vitality. Přispívá k dlouhověkosti. Denní dávkování je omezené, nemělo by se zkonzumovat více než 10 g denně. Můžeme je konzumovat čerstvé i sušené, jako šťávu, pomocí kapslí nebo prášku. Podle odborníků není dobré jíst goji před spaním, protože by mohly nastat problémy s nespavostí. Pro svůj obsah vlákniny podporuje trávení a chuť k jídlu. Pomáhá při cukrovce, při bolestech kloubů a v kombinaci s chia semínky podporuje hubnutí.

goja

Maca peruánská
Tatosuperpotravina nabitá vitamíny a minerály je také významným zdrojem fytonutrientů a velmi kvalitních bílkovin. Další jejich prospěšné látky jsou enzymy a aminokyseliny. Zlepšuje nám psychické zdraví, udržuje naše tělo a mysl v dobré kondici. Zlepšuje sexuální funkci a libido u mužů i žen, má afrodiziakální účinky a zlepšuje erekci u mužů. Nazývá se také peruánský ženšen. Má sladkou chuť s příchutí karamelu a v kuchyni ji můžeme zamíchat do zmrzliny, smootie, pudinků, zákusků, musli tyčinek i do omáček. Pokud se rozhodneme macu konzervovat, vydrží až patnáct let bez ztráty výživné hodnoty. Zároveň si zachovává svou léčebnou hodnotu.

970x250-erotickepradlo4-1429533360.jpg

ořechy

Makadamové ořechy
Stejně, jako jiné ořechy, pro náš organismus mají velmi prospěšné látky. Jsou přínosem pro naše srdce a mají vysoký obsah antioxidantů. Obsahujíjednoduché nenasycené tuky, které nám příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi. Obsahují vysoký podíl bílkoviny, vlákniny, vitamínů a minerálů. Díky svému složení jsou přínosem pro mozek, protože zlepšují soustředěnost a paměť. Podporují imunitu, jsou prevencí proti osteoporóze, zpevňují zuby a zlepšují stav naší kůže. Pro svůj obsah olejů a tuků jsou využívány také při výrobě kosmetiky. Makadamové ořechy mají nejvyšší obsah tuku a zároveň jsou bohužel i nejdražší. V jejich ceně se odráží ve velké míře jejich kvalita. V kuchyni je můžeme konzumovat přímo nebo je například namixovat s agáve a kakaem a vyrobit si lahodný krém. 

Méně známé sušené plody
Ohodnoťte příspěvek