Využijte podzimní sklizeň

Většina žen ráda vaří a peče pro svou rodinu, a podzim nám k tomu navíc dává spoustu skvělých plodin. Sklízíme mrkev, jablka, hrušky, a spoustu dalšího. Byla by škoda nechat všechno jen tak ležet ladem, a nevyzkoušet nové recepty. Pusťte se do toho i vy, a vyzkoušejte něco, co jste ještě nepekli. Pokud máte malé děti, můžete zapojit i je. Budou mít radost, že vám mohou s něčím pomoct, a navíc je naučíte novým věcem.

Mrkvové muffiny
Pokud disponujete plechem na mufiny, máte napůl vyhráno, je to nepřekonatelný pomocník. Plech vyskládáte papírovými košíčky, a pak jen plníte těstem. Papírové košíčky vám samotné bez podpěry držet tvar nebudou, takže raději ani nezkoušejte péct muffiny bez plechu. Pokud plech nemáte, můžete použít silikonové formičky.

Na těsto potřebujeme: hladkou mouku, nastrouhanou mrkev, rozpuštěné máslo, mléko, 2 vejce, prášek do pečiva, cukr, kakao, skořici, muškátový oříšek a badyán. Množství upravíme podle počtu požadovaných kusů. Vše smícháme dohromady tak, aby nám vznikla kompaktní hmota – ani ne tekutá, ani příliš tuhá, a pečeme na 180 stupňů zhruba půl hodiny.

Upečené muffiny zkoušíme špejlí, a pokud se nám těsto nelepí, jsou hotové. Je třeba je nechat vychladnout, a až po vychladnutí je můžeme vyndávat z formiček.

Co s jablky?
Každá žena zná klasiku v podobě štrůdlu, což je skvělá pochoutka, která se neomrzí. Má tu výhodu, že dovnitř můžete k jablkům přidat cokoliv, co máte rádi. Skvěle se hodí třeba tvaroh, rozinky, ořechy, nebo další ovoce. Kromě toho z jablek můžete připravit perník, jablka v županu, nebo třeba jen mošt, který je zdrojem potřebných vitamínů. Je vhodné jej konzumovat po malých dávkách, při větším množství může způsobovat trávicí potíže.

Obdobně můžete využít i hrušky. Na internetu najdete spoustu skvělých receptů, mnoho z nich zvládnete během pár minut, a byla by škoda je nevyzkoušet. Zpříjemněte si podzim u kávy s vlastnoručně vyrobenou laskominou.